Therapieën tegen schimmel- en beschadigde nagels !

Je herkent een schimmelnagel (ook wel kalknagel) aan een witgele, groene of bruine verkleuring aan het uiteinde van je nagel. Daarnaast wordt de nagel vaak dik, ruw en brokkelig. Omdat de schimmel zich hardnekkig vastbijt in de nagelplaat, zijn schimmelnagels lastig te behandelen. In sommige gevallen zijn ze hinderlijk bij dagelijkse Antischimmelcrèmes  bieden niet voldoende resultaat en intensieve medicatie heeft vaak nare bijwerkingen. De behandeling met tabletten duurt meestal maanden tot een jaar, en ook dan is succes niet gegarandeerd.

 

Een schimmelinfectie ontstaat vooral in slecht groeiende nagels of beschadigde nagels. De schimmel houdt van plekken waar zuurstof bij kan, dus wanneer er een scheurtje in een nagel zit pakt de schimmel zijn kans om zich te verspreiden. Vochtige nagels zijn vaak wat kwetsbaarder waardoor een beschadiging sneller optreedt. Schimmelnagels komen dan ook vaak voor bij mensen met overmatige transpiratie aan de voeten, in combinatie met knellend schoeisel. Wanneer je huid goed intact is en je jouw voeten na het zwemmen of douchen goed afdroogt, hoeft dit geen gevaar te zijn. 

 


Voor alle therapieën geldt: De verdikte nagels worden grondig dun gemaakt zodat schimmel-bestrijdende middelen zo effectief mogelijk zijn.  

Het uiteindelijke resultaat van de behandeling valt of staat met het consequent volhouden ervan. Tijdens het behandeltraject is het gebruik van nagellak en/of gelnagels niet toegestaan. Een schimmel is  besmettelijk (en overdraagbaar).

Let wel: de uitwendige aanpak van schimmelnagels leidt niet altijd tot 100% genezing en het behandelingsproces vergt veel tijd en geduld. Het effect van de behandelingen is na een periode van aantal maanden zichtbaar, dit komt omdat de nagels zeer langzaam groeien. Het uitgroeien van de gehele teennagel duurt ongeveer 9 tot 12 maanden.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar natuurlijke producten, soms is het echter toch aan te raden reguliere producten in te zetten. Alle antischimmeltrajecten staan of vallen met het consequent opvolgen van de adviezen.


1. Behandeling door middel van de FOX laser.

Tegenwoordig zie je dat er steeds vaker dat er laserbehandelingen worden aangeboden. Deze behandelingen bestaan in eerste instantie uit een pedicurebehandeling waarbij de nagels schoon gemaakt worden en het aangetaste deel van de nagel wordt verwijderd. Vervolgens wordt er door middel van een laserstraal de schimmel vernietigd. De instelling van de laser is millimeterwerk en niet geheel pijnloos. Wij hanteren een traject van 3 of 4 behandelingen met telkens een tussenliggende periode van ongeveer 4 tot 6  weken. De behandeling valt en staat met het consequent opvolgen van de instructies.

 

De laserbehandeling.

De schimmelnagels worden 3 of 4 keer behandeld met tussenpozen van 4 of 6 weken. Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte kan voelbaar zijn als lichte pijn, de pijn is meestal van korte duur.

Er zijn minimaal drie behandelingen nodig om schimmelnagels te verwijderen. Afhankelijk van de ernst van de infectie en het aantal nagels dat is aangedaan kunnen dit er meer zijn.  

 

De laserbehandelingen kunnen een goede oplossing zijn in de strijd tegen schimmelnagels. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 50% van de patiënten een verbetering geeft. Als nagels slecht groeien zijn de resultaten minder goed zoals bijv bij oudere mensen, mensen met vaatlijden en/of diabetes. Dus ook met laserbehandelingen kan er geen 100%garantie gegeven worden, vanwege de  interne en externe factoren die allemaal invloed hebben. Een gezonde, intacte huid en een goed werkend immuunsysteem zijn belangrijk als je schimmelnagels wilt behandelen of verbeteren.


2. Behandeling met PACT.

De PACT-methode komt uit de tandarts– en later ook uit de oncologietechniek. De PACT-behandelmethode bestaat uit een blauwe gel die door middel van de PACT-lamp met rood licht een chemische reactie aangaat. De gel heeft een inwerktijd van 10 min waarna wij de speciale PACT-lamp met rood LED licht  vlak boven de nagel plaatsen.  De celwand van de schimmelcellen worden door die reactie beschadigd en vervolgens sterft de schimmel. De behandeling moet minimaal 4x uitgevoerd worden. De eerste 3 behandelingen vinden binnen 1 á 1,5 week plaats, de vervolgbehandeling na 1 maand. De nabehandeling na 1 maand is om de laatste sporen van de schimmel die dan nog actief worden te vernietigen.

De behandeling met de PACT-lamp is pijnloos! De behandeling valt en staat met het consequent opvolgen van de instructies.


Schimmelnagels: Instructies na de behandeling


Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat u ná de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt.

Houdt u zich daarom aan de volgende leefregels tot u weer gezonde nagels heeft.

 

Gebruik de producten die worden geadviseerd volgens afgesproken behandelplan.

Knip één keer per week uw nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl.

Verwijder ‘dode’ huid rondom uw nagels met een nagelborstel.

Behandel één keer per maand al uw schoenen met een antischimmelproduct(bijv Miconazol strooipoeder).

Was uw sokken op 60º C.

 

Voorkomen van schimmelnagels:

Als u weer gezonde nagels heeft, is het van belang om nieuwe schimmelinfecties aan de voeten te voorkomen.

Dit doet u door:

uw voeten goed af te drogen, ook tussen uw tenen;

slippers te dragen in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden

te wachten met nagels lakken tot de nagels droog zijn. Een vochtige nagel die wordt afgesloten met nagellak heeft meer kans op een schimmelinfectie. Beter is zelfs helemaal geen nagellak oid te gebruiken. 


Een schimmelnagel is vaak niet met het blote oog te zien is, hiervoor kan er echt een test afgenomen worden.

Het is niet nodig hiervoor vooraf toestemming van de huisarts te vragen.

Twijfelt u of u te maken heeft met schimmel/kalknagels? 

Het is ook mogelijk om een microscopisch onderzoek te doen met behulp van een KOH preparaat. Dat kan in de praktijk worden verricht.

De test (incl. bioptafname) kost €47.50