Magnesium


Magnesium speelt een belangrijke rol in enzymatische reacties in ons lichaam en algemeen worden ze beschouwd als een stabilisator en regulator van veel processen. Fosfaatverbindingen zijn zeer betrokken in al deze processen. Magnesium is zo belangrijk omdat het de overdracht verzorgt op de spierprikkels en de spiercontractie. Zenuwen, hart- en vaatstelsel en de spieren hebben direct invloed op magnesium.

 

Zoals we water en zuurstof nodig hebben om te kunnen leven, kan ons lichaam ook niet zonder magnesium. Dit mineraal wordt ook wel ‘de vonk van het leven’ genoemd.


Wat doet magnesium?

Magnesium is voor ons als mensen een zeer belangrijk mineraal. Magnesium zorgt voor het goed functioneren van meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam.

 

De energiemoleculen in het lichaam (ook wel genoemd adenosine trifosfaat) hebben te maken met de werking van de hartspier, de vorming van tanden en kiezen, de bevordering van een goede darmwerking en de ontspanning van bloedvaten. De actieve werking wordt allemaal gestuurd door magnesium. De aanwezigheid van magnesium in ons lichaam is 20 tot 30 gram voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is gefixeerd in het skelet, ons lichaam is zo mooi dat het reserves opslaat. Deze gefixeerde opslag kan worden aangesproken in slechtere tijden. De rest wordt opgeslagen in het zenuwgestel, skeletspieren en de organen met een hoge metabole activiteit.

Stofwisseling

Als we de stofwisseling van calcium en vitamine C bekijken speelt magnesium daarbij een grote rol. Het gebit en bijvoorbeeld de botten zijn zeer afhankelijk van een goed magnesium gehalte. Galstenen en nierstenen (door calciumafzetting), een goed magnesium gehalte heeft invloed op de vorming van calcium afzetting.

Bij onze hersenfuncties zijn magnesium en zink zeer belangrijk. Magnesium speelt een hele grote rol bij het bestrijden van depressies. Een mineraal dat samen met zink belangrijk is voor de geestelijke vitaliteit. Magnesium is een onmisbaar mineraal voor de mens en zeer belangrijk voor het goed functioneren van het organisme. Magnesium is een mineraal dat bekend staat om zijn werking bij stress en heeft een hele goede werking op het evenwicht tussen spieren en zenuwstelsel. 

Enzymen

Elke cel in ons lichaam heeft magnesium nodig. Magnesium is betrokken bij meer dan driehonderd enzymatische processen, waaronder de energieproductie, temperatuurregeling en ontgiften van de lever.

Magnesium speelt een belangrijke rol in enzymatische reacties in ons lichaam en algemeen worden ze beschouwd als een stabilisator en regulator van veel processen. Fosfaatverbindingen zijn zeer betrokken in al deze processen. Magnesium is zo belangrijk omdat het de overdracht verzorgt op de spierprikkels en de spiercontractie. Zenuwen, hart- en vaatstelsel en de spieren hebben direct invloed op magnesium.

 • hartspier
  Magnesium is bijvoorbeeld onmisbaar voor de werking van de hartspier. Magnesium remt bloedstolsels, verdunt het bloed en ontspant de bloedvaten. Magnesium helpt bij de vorming van tanden en kiezen en de bevordering van een goede darmwerking.
 • hersenen
  Ook voor onze hersenfuncties is magnesium – samen met zink – zeer belangrijk. Het mineraal speelt een grote rol bij het bestrijden van depressies.
 • spieren en zenuwen
  Magnesium heeft een zeer goede invloed op het evenwicht tussen spieren en zenuwen. Alles wat je gespannen en strak maakt kan mogelijk te wijten zijn aan magnesiumtekort.

Het gebruik van nicotine, alcohol en medicijnen belemmeren de opname van magnesium. Het zijn ware ‘magnesium-rovers’. Zo geven maagzuurremmers problemen met de magnesiumtoevoer naar de lichaamsweefsels en kan het slikken van bètablokkers het magnesiumgehalte verstoren, maar ook stress vreet magnesium. Kortom, er zijn veel problemen die kunnen ontstaan bij een magnesiumtekort.

Hieronder mogelijkheden om je magnesiumgehalte een boost te geven.

 • Shea butter met pure magnesium als body cream
 • Magnesiumgel om pijnlijke plekken te verlichten
 • Magnesium deodorant. Voor extra opname zonder schadelijke stoffen
 • Magnesiumolie om pijnlijke plekken te masseren
 • Magnesiumvlokken  in een (voeten)bad voor ontspanning en een goede nachtrust 

Magnesiumgel

Zechsal magnesium is natuurlijk, zuiver en krachtig. Speciaal voor huidaandoeningen is deze Zechsal gel ontwikkeld. Het is een pure magnesiumgel met een hoge concentratie van 30% magnesiumchloride. Zechsal gel heeft een dubbele werking: het zuivert van buiten en herstelt van binnenuit. Van therapeutische kwaliteit.

 

Magnesiumolie

Het magnesium van Zechsal is natuurlijk, zuiver en krachtig. Zechsal magnesiumolie is de hoogst geconcentreerde (31%) vloeibare vorm van magnesiumchloride, opgelost in water. Het wordt magnesium olie genoemd omdat het olieachtig aanvoelt. Uitermate geschikt om snel en effectief magnesium via de huid op te nemen. Ideaal voor magnesiumtherapie.

 

Magnesium badkristallen/vlokken

Zechsal badkristallen van zuiver magnesium voor bad en voetenbad. Heerlijk om te ontspannen en lekker te slapen. Natuurlijk middel om stress en spanning te verminderen. De voeten zijn een uitstekend opnamepunt, waarna het magnesium zich snel door het lichaam verspreid. Regelmatig gebruik draagt bij aan een optimale magnesiumbalans.

 

Magnesium bodycream

Natuurlijke magnesium cream voor het hele lichaam die de huid zacht en soepel maakt. Met 10% zuivere magnesiumolie, shea butter en vitamine E. Speciaal geschikt voor de droge huid, bij huidproblemen en irritaties. Maakt de huid rustig en beschermt optimaal. Ook geschikt voor kinderen. Milde geur van vanille en roos.

 

Zechsal deodorant

     •   Ultra-moderne deo met hoog magnesiumgehalte

     •   Prebiotische werking, versterkt goede bacteriën

     •   Natuurlijke bescherming tegen zweetgeur

     •   Zonder parfum en aluminium

     •   Extra fris door menthol-componenten