Sinds 2002 ben ik  gecertificeerd en geaccrediteerd  APS-therapeut en  lid van de BVAT (Beroepsvereniging Van APS Therapeuten). Hierdoor is een vergoeding door steeds meer zorgverzekeraars mogelijk.

 

APS is een nieuwe vorm van pijnbestrijding en wordt inmiddels door veel ziektekostenverzekeraars vergoed. Bovendien is het een pijnloze en meestal succesvolle manier van pijn bestrijden. Door gericht elektrodeplakkers op lichaamsdelen te plakken worden de zenuwen geprikkeld om lichaamseigen pijnstillers en ontstekingsremmers aan te maken.

A = Spiervezel in normale toestand
B = Microverkramping (triggerpoint)
C = Opgerekte spiervezel door de triggerpoint

Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’ ter grootte van een “graankorrel”. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam.  Door het toepassen van bijvoorbeeld triggerpoint massage kunnen dit soort klachten worden opgelost.

 

Triggerpoint en APS therapie

Triggerpoint massage is een zware en pijnlijke massage voor zowel therapeut als patiënt, veel triggerpoint therapeuten ontwikkelen vaak zelf ook pijnklachten door de zware belasting van het eigen lichaam. Een speciale applicator maakt de APS apparatuur uitermate geschikt voor triggerpoint behandeling. Hierdoor wordt de behandeling van triggerpoints voor zowel patiënt als therapeut een aangename behandeling.

 

Dry needling of met de APS Therapy applicator

Met dry needling wordt een dunne naald in de verharding van de spier gebracht waardoor de spier in eerste instantie zal aanspannen om vervolgens te ontspannen. Met de APS Therapy applicator kan deze verharding uitstekend behandeld worden waardoor zonder naalden de triggerpoints comfortabel verdwijnen.

Dry needling kent ook enkele beperkingen waar met de APS applicator wel behandeld kan worden. Zo zijn bepaalde plekken op het lichaam niet te behandelen met dry needling, Denk hierbij aan het gebied om (slag)aders of de longen. Ook zijn er mensen die een afkeer voor de naalden hebben. Ook zij kunnen uitstekend behandeld worden met de APS applicator.